10 lucruri inedite despre somn

Despre somn stim ca este bateria organismului, ca avem nevoie sa dormim pentru “reincarcarea” creierului, dar si pentru ca celulele sa se regenereze. Asta credem cei mai multi dintre noi, dar nu exista o explicatie stiintifica pentru nevoia de somn. La fel de bine putem spune ca prea putini dintre noi au parte de suficient somn.

Somn linistit

Pana cand cercetatorii afla mai multe informatii si ne lamuresc si pe noi, va propun sa descoperiti o serie de lucruri inedite, unele chiar amuzante despre somn. Cele mai multe dintre ele probabil sunt noutati:

1.Daca multa lume stie ca dormim cam o treime din viata, adica circa 25 de ani, cati stiu ca visam in medie 6 ani din viata? Durata tuturor viselor unei persoane obisnuite insumeaza 72 luni.

2.Daca un nou-nascut poate dormi intre 10 si 19 ore pe zi, parintii lui(in special mama) pierd pana la 750 de ore de somn in primul an de viata al celui mic. Poate parea mult pentru persoanele fara copii, dar parintii imi vor da dreptate!

3.Cu cat dormi mai putin, cu atat ai mai mari sanse sa te ingrasi. Sigur, nu este singurul efect negativ al privarii de somn, dar este destul de important. S-a dovedit stiintific ca persoanele care nu se odihnesc suficient resimt mai acut si mai des senzatia de foame. De aici si pana la ingrasat nu e cale lunga.

4.Stiati ca persoanele care s-au nascut oarbe vad totusi imagini sau franturi de imagini in vis? Desigur, in timpul viselor ei au experiente tactile, olfactive sau auditive mai puternice, dar se pare ca apar si ceva imagini.

5.Stiati ca exista persoane care sufera de somnofobie? Pe scurt, acesti oameni simt o frica teribila de somn din cauza pierderi cunostintei in timpul somnului, stare pe care ei o asociaza cu nebunia sau chiar cu moartea.

6.Se pare ca dorinta de a minti si insela este invers proportionala cu numarul de ore dormite. Pe intelesul tuturor, cu cat o persoana doarme mai putin, cu atat este mai mincinoasa. Tu cate ore spuneai ca dormi? Raspunde sincer!

7.Din ce cauza crezi ca poate muri mai rapid un om: lipsa somnului sau lipsa hranei? Sper ca ai ales prima varianta! Daca un adult poate supravietui fara hrana pana la 14 zile, 10 zile fara somn il pot ucide.

8.Cand stii ca nu dormi suficient? Nu, nu atunci cand casti in timpul unei sedinte, pentru asta exista un alt termen: plictiseala. Simplu: cand iti ia mai putin de 10 minute sa adormi. S-a stabilit ca aceasta este perioada necesara pentru a adormi. Daca nici nu ai pus capul pe perna si esti deja in lumea viselor, e clar: ai nevoie de mai mult somn!

9.Conform unor studii recente, femeile au nevoie de o ora in plus de somn fata de barbati. Probabil aceasta este unul dintre principalele motive pentru care femeile sunt mai predispuse la depresii…

10.Se pare ca nu putem visa decat chipuri cunoscute. Nu prea esti de acord cu asta, nu? Ei bine, strainii din visele noastre sunt de fapt oameni pe care i-am vazut chiar si pentru cateva secunde in viata reala. Desi poate avem impresia ca nu i-am retinut sau i-am uitat rapid, creierul nostru ne contrazice.

Multe ar mai fi de spus, probabil somnul este un subiect inepuizabil de discutii. Si la fel de sigur e ca niciodata nu vom reusi sa deslusim pe deplin acest mister.

foto: www.fotograf-evenimente.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *