Efectele privarii de somn asupra greutatii corporale

Ritmul vietii cotidiene este unul extrem de rapid. Multe lucruri de facut, prea putin timp pentru toate. Asa ca nu e de mirare ca prea putini dintre noi se mai pot lauda cu acele 8 ore de somn recomandate de medici.

somn

Numarul tot mai mic de ore dormite are o serie de efecte negative asupra sanatatii noastre, cele mai evidente probleme fiind cele legate de riscul crescut de boli cardiovasculare ori afectarea functiilor creierului. Printre numeroasele efecte negative ale privarii de somn se afla si afectarea greutatii corporale.

Desi pare greu de crezut ca exista o relatie stransa intre somn si greutate, se pare ca lucrurile sunt clare. Nu e nicidecum un mit, ci o afirmatie dovedita stiintific. Grelina si leptina sunt doi hormoni care au fost la baza studiilor ce au demonstrat legatura dintre somn si greutate. Grelina este hormonul responsabil de senzatia de foame, iar leptina de senzatie de satietate. Studiile au aratat dupa doar doua-trei nopti adevaruri de necontestat: cei care au dormit doar 4-5 ore pe noapte au prezentat un nivel al grelinei cu o treime mai mare si unul al leptinei cu aproape o cincime mai mare decat cei care au dormit 8-10 ore. Atfel spus, cei care dorm mai putin resimt mai des senzatia de foame si se satura mai greu decat cei care dorm suficient.

Concret, acest lucru presupune acumularea de grasime, pe de-o parte, dar si scaderea masei musculare, pe de alta. Somnul insuficient face ca secretia de cortizol sa creasca. Cortizolul este hormonul care asigura supravietuirea, reactia organismului la stres si mediu. Cand secretia de cortizol creste, organismul incepe sa “consume” din propriile depozite, respectiv din propria masa musculara.

Conform studiilor, indiferent de cat de putine calorii au consumat anumite persoane in timpul dietelor, daca nu au dormit minim 6-7 ore pe noapte, pierderea de grasime a fost nesemnificativa. In schimb aceste persoane au pierdut din muschi…

Asadar, indiferent ca vorbim despre efectele asupra sanatatii si bunei functionari a organismului, fie asupra modului in care aratam, un lucru e cert: avem nevoie de suficiente ore de somn! Nu este un aspect la care sa trisam, efectele negative nu vor intarzia sa apara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *