Obiceiurile de somn si afectiunile de care ai putea suferi

Desi conditiile sunt propice tu nu poti adormi sau ai un somn deloc odihnitor? Cei mai norocosi dintre noi ne bucuram de 8 ore de somn de calitate, neintrerupt de evenimente nocturne neplacute. Insa realitatea este cu totul alta, iar majoritatea adultilor prezinta diverse tulburari de somn sau au obiceiuri nocturne care pot fi privite ca indicii in ceea ce priveste starea noastra de sanatate. Altfel spus, cum dormim si cum ne trezim pot spune daca suferim de vreo afectiune.

Te trezesti dimineata mai obosit decat erai cand te-ai culcat?

Ai dormit 8 ore si dimineata esti foarte obosit. Atunci ai putea suferi de apnee de somn, o afectiune ce se caracterizeaza prin intreruperea respiratiei in timpul somnului. Desi nu este luata in serios, apneea este o problema. Imaginati-va ca respiratia se opreste de mai multe ori in timpul noptii, in reprize de circa 10 secunde, timp in care creierul nu mai primeste suficient oxigen.

Persoanele obeze sau cele care au probleme cu amigdalele ori polipi sunt cele mai predispuse apneei in somn.

Te duci la baie de mai multe ori pe noapte?

Exceptand situatiile in care ai consumat mai multe lichide ca de obicei, mictiunile frecvente in timpul noptii pot indica afectiuni ale tractului urinar(infectii urinare, prostate) sau chiar diabet.

Daca despre problemele tractului urinar ai mai auzit si stii ca sunt responsabile de drumurile dese catre baie in timpul noptii, poate parea ciudata legatura intre diabet si urinari frecvente. Dar exista o explicatie logica: o cantitate mai mare de zahar in sange necesita mai multa activitate a rinichilor in scopul filtrarii excesului de zahar. O adaptare a rinichilor la acest nou rol il constituie cresterea cantitatii de urina.

Te trezesti noaptea si nu mai poti adormi la loc?

tulburari-ale-somnului

Daca se intampla sa te trezesti intr-o noapte si sa nu mai adormi usor la loc, e posibil doar sa ai o perioada mai stresanta. Daca insa situatia se repeta mai multe nopti la rand si iti ia mai mult de jumatate de ora sa adormi inapoi, atunci cauzele pot fi multiple: insomnia, tulburari psihice sau sindromul picioarelor nelinistite( o afectiune neurologica declansata de anomalii ale unei substante numite dopamina).

Dormi prea mult?

Cei mai multi adulti au nevoie de circa 8 ore pentru a-si reincarca bateriile. Insa exista si exceptii, pentru unele persoane fiind necesare mai mult de 10 ore de somn. O principal cauza ar fi hipotiroidismul. In general femeile cu varsta de peste 60 de ani prezinta aceasta problema.

Iata asadar ca si obiceiurile de somn pot fi semne pe care organismul nostru ni le transmite. Trebuie doar sa stim sa le receptam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *