Crizantema

Plante ambientale care te ajuta sa ai un somn odihnitor

Numeroase studii ale cercetatorilor au aratat legaturi clare intre existenta unor plante ambientale si starea de bine a persoanelor din locuinta. Un studiu din 2007 al Universitatii din Guam subliniaza cateva aspecte importante ce merita mentionate. Pentru a reduce cantitatea de praf si microorganisme din exterior cladirile noi sunt construite tot mai “ermetic”. Insa acest lucru are si dezavantaje, astfel ca locuintele si birourile noastre nu mai respira, fapt ce duce la o calitate scazuta a aerului pe care il respiram zi de zi. Avand in vedere ca 70-90% din timp il petrecem inauntru, e lesne de inteles cat de important este sa respiram un aer sanatos. 

Ce putem face pentru a avea un aer de calitate in incaperi?

Nu trebuie sa cautam prea departe. Solutiile pot fi simple, ieftine si la indemana. O astfel de solutie ar fi plantele. Fie ca vorbim despre plantele la ghiveci, fie despre un buchet bine ales, plantele ne pot ajuta sa creem un mediu mai sanatos si mai placut.

Dintre cele mai importante beneficii pe care plantele din locuintele noastre le pot aduce sanatatii noastre amintim: purificarea aerului pe care il respiram (cresterea umiditatii si reducerea cantitatii de praf si microorganism), reducerea stresului, inducerea unei stari de calm si un somn odihnitor.

Care sunt plantele care ne pot ajuta sa dormim mai bine?

Pornind de la premisa ca un somn de calitate ajuta organismul sa se refaca si sa fie pregatit in fata oricarei provocari si coroborand cu cele mentionate mai sus, iata o lista a celor mai la indemana plante pe care le putem aduce in casele noastre:

  1. Lavanda

Poate cea mai cunoscuta planta relaxanta, lavanda este adusa in casa mai ales in buchetele, dar o putem intalni si “adaptata” nevoilor noastre: uscata in saculeti pe care ii asezam in sifonier si nu numai ori in perne care sa ne ajute sa dormim mai bine. Este de preferat oricand utilizarea plantei in locul solutiilor cu arome de lavanda.

2. Aloe Vera

Cu totii ii stim beneficiile dermatologice, dar e important sa stim ca Aloe Vera imbunatateste considerabil somnul. Acest lucru a fost confirmat de un studiu pe sobolani care a aratat ca planta are efecte sedative si a imbunatatit somnul in proportie de 100%.

3. Crizantema

Aleasa mai ales pentru frumsetea si rezistenta ei, dar mai putin cunoscuta pentru beneficii, crizantema ajuta la purificarea aerului din incaperi. Este o planta deloc pretentioasa pe care o putem avea in ghiveci intregul an, bucurandu-ne astfel de multe nopti linistite.

4. Crinul pacii

Cunoscuta de iubitorii de plante si dupa denumirea latina – Spathiphyllum- planta este deseori aleasa pentru aspectul ei exotic. Este o buna varianta atunci cand alegi o planta de interior, studiile recente indicand o capacitate ridicata de purificare a aerului, dar si beneficii aduse persoanelor care se refac dupa diferite afectiuni. Alege-o fara probleme si aseaz-o aproape de pat! Te vei odihni si te vei incarca cu energie.

5. Palmierii de ghiveci

Daca alegi un astfel de palmier te asiguri nu doar de o estetica fara cusur, ci si de o buna umiditate in incapere, adica de un aer sanatos. Ii poti plasa atat in living, cat si in dormitor.

Acestea sunt doar cateva dintre plantele care ne pot ajuta sa avem un somn de calitate. Este important sa le cunoastem beneficiile si sa profitam la maximum. Vom avea spatii nu doar mai frumoase, ci si mai sanatoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *